ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ
Ο Σύλλογος Εθελοντών Υποστήριξης Ανηλίκων και Νέων, Εντός#Εκτός υλοποιεί τη Δράση «Ιστορίες ανθρώπινων κοινοτήτων: Οι νέοι αφηγούνται σχέσεις συνύπαρξης και συνοχής» με σκοπό να συμβάλει στην συστηματοποίηση και ανάδειξη νέων τρόπων και καλών πρακτικών ενδυνάμωσης της συνεργασίας των ανθρώπινων κοινοτήτων, για την ενθάρρυνση της έκφρασης των νέων και την αντιμετώπιση των περιορισμών της κοινωνικής ένταξης, ευάλωτων ομάδων ανηλίκων και νέων.
Η Δράση υλοποιείται με χρηματοδότηση του Υπουργείου Εσωτερικών (Τομέας Μακεδονίας Θράκης), στο πλαίσιο του Έργου «Οργάνωση και Ενίσχυση Δράσεων Κοινωνικής Συνοχής – Προστασίας του Περιβάλλοντος, Πολιτιστικής Δημιουργίας και Καινοτόμων Πρωτοβουλιών Δικτύωσης Νέων στη Μακεδονία – Θράκη».
Η υλοποίηση της Δράσης περιλαμβάνει τα εξής:
1. Οργάνωση και διεξαγωγή Επιστημονικού Εργαστηρίου με τίτλο «Ο Κοινωνικός αποκλεισμός ως αφορμή ενδυνάμωσης των ανθρώπινων κοινοτήτων». Το Εργαστήριο θα απευθύνεται σε επαγγελματίες, φοιτητές, φορείς, Οργανισμούς, Οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών καθώς και Υπηρεσίες, Αρχές και θεσμικούς φορείς που ενδιαφέρονται για την εργασία με την κοινότητα ή και εργάζονται με στόχο την διερεύνηση νέων τρόπων και εργαλείων ενδυνάμωσης της κοινωνικής συνοχής κοινοτήτων, με δυσκολίες κοινωνικής ένταξης νέων που βιώνουν κοινωνικό αποκλεισμό και δυσκολίες ένταξης. Οι στόχοι του Εργαστηρίου περιλαμβάνουν τα εξής:
• Προώθηση της γνώσης και της καινοτομίας για την αξιοποίηση καλών πρακτικών
ενδυνάμωσης της έκφρασης των νέων και της εμπλοκής τους σε πρωτοβουλίες
κοινοτικής συνεργασίας για την κοινωνική συνοχή.
• Ανάδειξη της δυναμικής των νέων για την πρόταση λύσεων και ιδεών αντιμετώπισης
των κοινωνικών περιορισμών που αντιμετωπίζουν ευάλωτες ομάδες νέων.
• Εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση Οργανώσεων και Φορέων, για την υιοθέτηση
εργαλείων υλοποίησης κοινοτικών παρεμβάσεων για την προώθηση της κοινωνικής
συνοχής και βιώσιμης ανάπτυξης των ανθρώπινων κοινοτήτων.
• Ευαισθητοποίηση για τις θεματικές της Ευρωπαϊκής και Εθνικής στρατηγικής για τη
νεολαία, Οργανισμών που δουλεύουν με νέους.
2. Καμπάνια Ευαισθητοποίησης. Παραγωγή και διάχυση μικρού video ευαισθητοποίησης «Οι νέοι αφηγούνται σχέσεις συνύπαρξης και συνοχής», το οποίο θα περιλαμβάνει «αφηγήσεις» νέων- μελών ευάλωτων κοινωνικά ομάδων και μη, οι οποίοι θα μιλήσουν με τον προσωπικό τους τρόπο για τους στόχους της Ευρωπαϊκής και Εθνικής στρατηγικής για τη νεολαία με έμφαση στον στόχο 6 «Μείωση των Ανισοτήτων μεταξύ των νέων». Το οπτικοακουστικό υλικό της καμπάνιας θα δημοσιοποιηθεί και θα γίνει διάχυσή του μέσω των social media, τόσο κατά τη διάρκεια, όσο και μετά την υλοποίηση του έργου, με στόχο την προσέγγιση και ευαισθητοποίηση των ομάδων στόχου της καμπάνιας που είναι οι νέοι της Μακεδονίας και Θράκης, φορείς, Οργανώσεις που δουλεύουν με νέους, εκπαιδευτικά Ιδρύματα και ο γενικότερος πληθυσμός.
Ανοιχτά Σχολεία στη Γειτονιά 2018
Ο Σύλλογος Εθελοντών Υποστήριξης Ανηλίκων και Νέων, Entos-Ektos, συμμετέχει με ομάδα εθελοντών και σε συνεργασία με την Μ.Κ.Ο. PRAKSIS στο πρόγραμμα «Ανοιχτά Σχολεία στη Γειτονιά»
Το πρόγραμμα «Ανοιχτά Σχολεία στη Γειτονιά» είναι μια πρωτοβουλία της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης και Αθλητισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με την Creativity Platform και αποκλειστικό δωρητή το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.
Τα σχολεία και οι σχολικές αυλές αποτελούν ανοιχτούς χώρους, στην καρδιά κάθε γειτονιάς, κατάλληλα διαμορφωμένους για μια πληθώρα δραστηριοτήτων, που όμως παραμένουν κλειδωμένοι και αναξιοποίητοι μετά το πέρας του σχολικού προγράμματος.
Η ιδέα της ανοιχτής πρόσβασης στις σχολικές αυλές μετά τις ώρες λειτουργίας των μαθημάτων θα μπορούσε εν δυνάμει να επιλύσει το πρόβλημα έλλειψης πάρκου ή παιδικής χαράς σε πολλές γειτονιές και σε βάθος χρόνου να εξελιχθεί σε τόπο συνάντησης της τοπικής κοινότητας. Επιπλέον, η διεξαγωγή δημιουργικών και εναλλακτικών δράσεων στις αίθουσες των σχολείων τα απογεύματα, εμπλουτίζει την καθημερινότητα των παιδιών, ενισχύει την κοινωνικοποίηση της γειτονιάς και προσφέρει ευκαιρίες συνεχιζόμενης κατάρτισης και δια βίου μάθησης σε όλους.
Η διοργάνωση δραστηριοτήτων που απαιτούν τη συμμετοχή όλων, όπως δράσεις στο χώρο του σχολείου που αποφασίζονται και υλοποιούνται συμμετοχικά με τη γειτονιά (πχ. λαχανόκηποι, βραδιές προβολής ταινιών, συναυλίες, κλπ) συμβάλλουν σημαντικά στην ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής της γειτονιάς και μπορεί να αποτελέσουν αφετηρία για τη θεμελίωση της συμμετοχικότητας των πολιτών σε ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος της πόλης.
Σκοπός του προγράμματος «Ανοιχτά σχολεία στη Γειτονιά» είναι να λειτουργούν τα σχολεία ως πυρήνες ανάπτυξης της ποιότητας ζωής και της έννοιας της «κοινότητας» της κάθε γειτονιάς, σαν κοινός χώρος συνάντησης, συνεργασίας, παιχνιδιού, άθλησης και ψυχαγωγίας.
Τα σχολεία που συμμετέχουν είναι τα ακόλουθα:
• 11ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης, Αμαλίας 60
• 77ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης, Καβείρων 6
• 55ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης, Κρυστάλλη 10
• Δημοτικό Σχολείο Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης Θεσσαλονίκης, Καπάτου & Γαλανάκη
• 67ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης, Βερατίου 16
• 64ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνου Μαζαράκη 1
Μάθετε Περισσότερα
Facebook
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
6946 265 653
ΔΗΛΩΣΤΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ
Τέχνη/Τεχνολογία/Επικοινωνία → https://goo.gl/forms/Y8CvGy8d3kas5DZF3
Παιχνίδια της Αυλής → https://goo.gl/forms/9avI1BZ6JZ6a5fqq2
Στο Βάθος Κήπος → https://goo.gl/forms/No4EZzCEpsxqKN1u2
Κατεβάστε-Δείτε το έντυπο Εδώ
Children’s Bridges: Building Partnerships for Child Protection
Ο Σύλλογος Εθελοντών Υποστήριξης Ανηλίκων & Νέων, Εντός#Εκτός, με τη συνεργασία της ΑΜΚΕ Emfasis Foundation, υλοποιεί το έργο Children’s Bridges: Building Partnerships for Child Protection. Οι δυο Οργανισμοί ενώνουν τις δυνάμεις τους, με σκοπό τη συμβολή στην ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των συνεργαζόμενων ΜΚΟ, στην πρόληψη της κοινωνικής θυματοποίησης και στην προστασία των παιδιών, σε περιοχές υψηλής έντασης φαινομένων παιδιών σε κίνδυνο στο δρόμο (παιδικών πληθυσμών σε κίνηση και άλλων ευάλωτων παιδικών πληθυσμών), στον κεντρικό αστικό ιστό Θεσσαλονίκης και Αθήνας, μέσω της συλλογής καλών πρακτικών, της εκπαίδευσης και ανάπτυξης δεξιοτήτων, στελεχών και εθελοντών, στην χαρτογράφηση, προσέγγιση και ανάδειξη του προβλήματος στις περιοχές παρέμβασης, με τη μεθοδολογία του street work.
Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος «Σημεία Στήριξης», το οποίο υλοποιείται με τη συνεργασία του Κοινωφελούς Ιδρύματος Λάτση, του ΤΙΜΑ Κοινωφελούς Ιδρύματος, του Κοινωφελούς Οργανισμού Ηellenic Hope και του Κοινωφελούς Ιδρύματος Μποδοσάκη.
Η διάρκεια υλοποίησης του έργου είναι από τον Απρίλιο 2017 έως και τον Δεκέμβριο του 2017 και οι βασικές δράσεις του Έργου περιλαμβάνουν τα εξής:
Δράσεις Έργου
• Ανάπτυξη και Διάχυση Καινοτόμου Εκπαιδευτικού υλικού εκπαίδευσης street workers (προσωπικού ΜΚΟ και Εθελοντών) με στόχευση σε παιδικούς πληθυσμούς υψηλού κινδύνου σε κατάσταση δρόμου.
• 1 Workshop εκπαίδευσης εκπαιδευτών, στη μεθοδολογίας Street Work, στην Αθήνα.
• 2 Workshops κινητοποίησης- εκπαίδευσης και ενδυνάμωσης street workers , σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα.
• Εφαρμογή 2 πιλοτικών προγραμμάτων street work σε επιλεγμένες περιοχές στην Θεσσαλονίκη και Αθήνα
Περισσότερες Πληροφορίες για το Έργο:
1. Σύλλογος Εθελοντών Υποστήριξης Ανηλίκων & Νέων, Εντός#Εκτός, Φορέας Υλοποίησης: Αμβροσίου 5, 2ος όροφος, Τ.Κ. 54630 Θεσσαλονίκη, Tηλ. & Φαξ: 2310 811 078, email Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., URL: www.entos-ektos.com, https://www.facebook.com/entosektosvolunteersassociation/
2. ΑΜΚΕ Emfasis Foundation: Διεύθυνση¨ Μεσολογγίου 52, Αθήνα, Τηλ. +30 2114 066 140, email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., url: http://www.emfasisfoundation.org https://www.facebook.com/EmfasisFoundation?ref=tn_tnmn
Μπορείτε να κατεβάσετε το αρχείο για να διαβάστε περισσότερα και να βρείτε απαντήσεις
στις ερωτήσεις που αφορούν το έργο εδώ (pdf)
2.Κορίτσια Δενδροποτάμου σε Δράση (1/2016-6/2016)
Το έργο «Κορίτσια Δενδροποτάμου σε Δράση» λειτούργησε ως μια στοχευμένη παρέμβαση στην κοινότητα Ρομα της περιοχής Δενδροποτάμου Θεσσαλονίκης, με στόχο την ενδυνάμωση της κοινωνικής συμμετοχής και εκπαίδευσης των κοριτσιών Ρομα, την αναβάθμιση των κοινωνικών και επαγγελματικών τους δεξιοτήτων και την βελτίωση των όρων πρόσβασης και αξιοποίησης, από τη πλευρά των κοριτσιών και εφήβων Ρομα, της εκπαίδευσης, της τεχνολογίας και παράλληλα, της ανάληψης δράσης από τις ίδιες για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινότητας στην αγωγή υγείας και στις αρχές του οικογενειακού προγραμματισμού. Το έργο συνέβαλε στην ανάδειξη της προσωπικότητας και ταυτότητας των νέων κοριτσιών Ρομα και την αναβάθμιση της κοινωνικής θέσης και λειτουργίας τους, τόσο στην τοπική κοινότητα , όσο και στο ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον. Συνοπτικά στα πλαίσια του έργου υλοποιήθηκαν οι εξής Δράσεις:
• Διεξαγωγή Εκπαιδευτικού Εργαστηρίου Εκμάθησης Αγγλικής Γλώσσας με τη χρήση εφαρμογών τεχνολογίας Ρομποτικής για κορίτσια Ρομά. Αριθμός Συμμετεχόντων κοριτσιών Ρομα ηλικίας 10-16 ετών, 20. Σύνολο εκπαιδευτικών ωρών 160.
• Διεξαγωγή Βιωματικού Εργαστηρίου Αγωγής Υγείας. Αριθμός Συμμετεχόντων κοριτσιών Ρομα ηλικίας 10-16 ετών, 20. Σύνολο εκπαιδευτικών ωρών 120.
• Υλοποίηση Project "Ενημερωτική Εκστρατεία Αγωγής Υγείας και Οικογενειακού Προγραμματισμού" και Δημιουργία και διανομή ειδικού Ενημερωτικού Εντύπου, από ομάδα κοριτσιών Ρομα. Αριθμός Συμμετεχόντων κοριτσιών ηλικίας 11-18 ετών,10.
Δείτε εδώ το Έντυπο που δημιούργησαν τα κορίτσια του Δενδροποτάμου
Αποτελέσματα Δράσης
Το έργο «Κορίτσια Δενδροποτάμου σε Δράση» συνέβαλε:
• Στην ενδυνάμωση της κοινωνικής συμμετοχής και στη βελτίωση των εκπαιδευτικών και κοινωνικών δεξιοτήτων 40 κοριτσιών και εφήβων Ρομά της περιοχής Δενδροποτάμου Θεσσαλονίκης, με τη συμμετοχή τους σε δράσεις βιωματικής εκπαίδευσης.
• Στην αύξηση του αριθμού των κοριτσιών Ρομά που εντάσσονται σε δράσεις εξοικείωσης με τις εφαρμογές της Νέας Τεχνολογίας και των Πληροφοριών
• Στην αύξηση του αριθμού των κοριτσιών Ρομα που κινητοποιούνται και προσεγγίζουν την εκπαίδευση και την εξοικείωση με τη χρήση της αγγλικής γλώσσας.
• Προώθηση της ενημέρωσης, πληροφόρησης και ευαισθητοποίησης της Κοινότητας Ρομά, σε θέματα Αγωγής Υγείας, Υγιεινής, Σεξουαλικής Υγείας και Οικογενειακού Προγραμματισμού.
• Προώθηση της ενεργού κοινωνικής συμμετοχής και αναβάθμισης του ρόλου των νέων κοριτσιών και γυναικών Ρομά στην Κοινότητα Δενδροποτάμου.
• Αύξηση του ποσοστού νέων κοριτσιών Ρομά που προσεγγίζουν Δομές, Προγράμματα και Δράσεις
Το έργο «Κορίτσια Δενδροποτάμου σε Δράση» χρηματοδοτήθηκε από το πρόγραμμα «Σημεία Στήριξης» που υλοποιήθηκε απο το Κοινωφελές Ίδρυμα Λάτση σε συνεργασία με το «ΤΙΜΑ Κοινωφελές Ίδρυμα» και τη φιλανθρωπική οργάνωση «Hellenic Hope»
3. Συ.Ν.Κοινωνια Εν Δράση
Ο Σύλλογος Φίλων Εθελοντών της ΕΠΑΘ υλοποίησε το έργο Σύμπραξη Νέων & Κοινωνίας των Πολιτών Εν Δράση, Συ.Ν.Κοινωνια Εν Δράση, στα πλαίσια του Προγράμματος «Είμαστε όλοι Πολίτες» του Χρηματοδοτικού Μηχανισμού του ΕΟΧ για την Ελλάδα, EEA Grants με Διαχειριστή της Επιχορήγησης του Προγράμματος, το Ίδρυμα Μποδοσάκη.
Η υλοποίηση του έργου Συ.Ν.Κοινωνια Εν Δράση, ξεκίνησε την 1η Μαϊου 2015, με φορέα υλοποίησης το Σύλλογο Φίλων Εθελοντών της ΕΠΑΘ και συνεργαζόμενους εταίρους την Εταιρεία Προστασίας Ανηλίκων Θεσσαλονίκης (www.epath.gr) και την Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρεία ΟΤΑ Ανατολικής Θεσσαλονίκης, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ Α.Ε.(www.anatoliki.gr) και ολοκληρώθηκε τον Απρίλιο του 2016.
Σκοπός του έργου, ήταν η ανάπτυξη δράσεων και εργαλείων με στόχο την διερεύνηση, αποτύπωση, αξιολόγηση και διάδοση προτάσεων και καλών πρακτικών, εφαρμογών και τεχνογνωσίας για την αναβάθμιση της αποτελεσματικότητας και της αποδοτικότητας των παρεμβάσεων και παρεχόμενων υπηρεσιών ΜΚΟ, τοπικών φορέων και αρχών καθώς και της κοινωνίας των πολιτών που δραστηριοποιούνται στους τομείς πρόληψης και αντιμετώπισης της κοινωνικής περιθωριοποίησης παιδιών και νέων ευάλωτων κοινωνικά ομάδων, νέων με παραβατική συμπεριφορά και νέων σε κίνδυνο παραβατικότητας. Στο πλαίσιο του έργου, πραγματοποιήθηκε ο σχεδιασμός, εφαρμογή και αξιολόγηση ενός Ολοκληρωμένου Μοντέλου Πρόληψης και Διαχείρισης της νεανικής παραβατικότητας, με την ανάπτυξη συμπράξεων ΜΚΟ και της Κοινωνίας των Πολιτών.
Το έργο προωθώντας τη συστηματική αξιολόγηση του οργανωτικού πλαισίου, της μεθοδολογίας, αλλά και της εκπόνησης δεικτών ποσοτικής και ποιοτικής μέτρησης της αποδοτικότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών και παρεμβάσεων σε όλα τα επίπεδα (πρόληψη, διαχείριση και διασύνδεση), συνέβαλε στη τεκμηρίωση, συστηματοποίηση και τυποποίηση μοντέλων και μηχανισμών, συνεισφέροντας μέσω της κεφαλαιοποίησης και διάδοσης της γνώσης στην ενδυνάμωση των ικανοτήτων ΜΚΟ, τοπικών και περιφερειακών εταίρων, στελεχών κι εθελοντών που αναπτύσσουν δράσεις στους τομείς πρόληψης και διαχείρισης της νεανικής παραβατικότητας. Επιπλέον, λειτούργησε θετικά προς την κατέυθυνση της δημιουργίας των προϋποθέσεων ενσωμάτωσης και κεφαλαιοποίησης της συμμετοχής της κοινωνίας των πολιτών, δημιουργώντας συνέργειες, κανάλια επικοινωνίας και διάδοσης αποτελεσμάτων στο ευρύτερο κοινό, ενεργοποιώντας την συμμετοχή όλων στη βελτίωση στρατηγικών και πολιτικών πρόληψης της κοινωνικής περιθωριοποίησης και παραβατικότητας των νέων.
Τέλος, το έργο Συ.Ν.Κοινωνια Εν Δράση , μέσω της υλοποίησης των δράσεων του, συνέβαλε στην προώθηση του δημόσιου και κοινωνικού διαλόγου , για την ανάπτυξη πρωτοβουλιών, σε κάθετο και οριζόντιο επίπεδο, για τη συμβολή στην καταπολέμηση των φαινομένων της Ρητορικής μίσους, της Αδιαλλαξία και των εγκλημάτων μίσους, του Ρατσισμού και της ξενοφοβίας
Παραδοτέα και Αποτελέσματα Έργου Συ.Ν.Κοινωνια Εν Δράση:
• Εγχειρίδια & Εκπαιδευτικό Υλικό Δείτε περισσότερα ΕΔΩ >>
• Εκπαίδευση & Ενδυνάμωση. Εργαστήρια Εκπάιδευσης Εθελοντών και Στελεχών ΜΚΟ Δείτε περισσότερα ΕΔΩ >>
• Δικτύωση, Ευαισθητοποίηση & Συνεργασία Κοινωνίας των Πολιτών Δείτε το υλικό εδώ
• Διμερής Πρωτοβουλία Θεματική Εκπαιδευτική Επίσκεψη Solheimar Οικοκοινότητα Δείτε περισσότερα ΕΔΩ >>
Για περισσότερες πληροφορίες για τα αποτελέσματα και παραδοτέα του έργου Συ.Ν.Κοινωνια Εν Δράση, μπορείτε να καλείτε στο τηλέφωνο του Συλλόγου ( 0030 2310-811078,0030 2310-869150) ή στο email Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..">Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..
Το έργο χρηματοδοτήθηκε από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία στο πλαίσιο του Προγράμματος «Είμαστε όλοι Πολίτες», το οποίο είναι μέρος του συνολικού Χρηματοδοτικού Μηχανισμού του ΕΟΧ για την Ελλάδα, γνωστού ως EEA Grants. Διαχειριστής Επιχορήγησης του Προγράμματος είναι το Ίδρυμα Μποδοσάκη. Στόχος του Προγράμματος είναι η ενδυνάμωση της κοινωνίας των πολιτών στη χώρα μας και η ενίσχυση της κοινωνικής δικαιοσύνης, της δημοκρατίας και της βιώσιμης ανάπτυξης.
ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΣΤΟΙΧΕΊΑ:
Σχετικά με το Χρηματοδοτικό Μηχανισμό του ΕΟΧ:
Ο Ευρωπαϊκός Οικονομικός Χώρος (ΕΟΧ) ενώνει τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τις τρεις χώρες της Ευρωπαϊκής Ζώνης Ελεύθερων Συναλλαγών (ΕΖΕΣ), Ισλανδία, Λιχτενστάιν και Νορβηγία στην Ενιαία Αγορά. Ο Ευρωπαϊκός Χρηματοδοτικός Μηχανισμός του ΕΟΧ ιδρύθηκε το 1994, με σκοπό τη μείωση των οικονομικών και κοινωνικών ανισοτήτων στην Ευρώπη και την ενδυνάμωση των διμερών σχέσεων μεταξύ των κρατών δικαιούχων και των κρατών δωρητών. Για την περίοδο 2009 – 2014, ο Χρηματοδοτικός Μηχανισμός ΕΟΧ διαθέτει κονδύλια συνολικού ύψους €1,79δις, με τη Νορβηγία να συνεισφέρει το 97% του συνολικού ποσού. Οι δωρεές αφορούν ΜΚΟ, ερευνητικά και ακαδημαϊκά ιδρύματα, καθώς και το δημόσιο και ιδιωτικό τομέα στις 12 πιο πρόσφατες χώρες-μέλη της Ε.Ε., στην Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Ισπανία. Η συνεργασία με τους φορείς των χωρών του ΕΟΧ είναι ευρύτατη και οι συναφείς δραστηριότητες έχουν ορίζοντα υλοποίησης το 2016. Βασικοί τομείς υποστήριξης είναι το περιβάλλον και η κλιματική αλλαγή, η έρευνα και οι υποτροφίες, η κοινωνία των πολιτών, η υγεία, η ισότητα των φύλων, η δικαιοσύνη και η πολιτιστική κληρονομιά. Δείτε περισσότερα στο http://eeagrants.org/
Σχετικά με το Ίδρυμα Μποδοσάκη:
Το Ίδρυμα Μποδοσάκη είναι ένας από τους μεγαλύτερους ιδιωτικούς κοινωφελείς οργανισμούς στην Ελλάδα. Ιδρύθηκε το 1973 από τον Πρόδρομο Μποδοσάκη - Αθανασιάδη, ο οποίος αποφάσισε να διαθέσει την περιουσία του για την ενίσχυση και προώθηση της εκπαίδευσης, , της υγείας, και της προστασίας του περιβάλλοντος. Επιπλέον, το Ίδρυμα υποστηρίζει ΜΚΟ που εργάζονται με κοινωνικά ευπαθείς ομάδες. Το Ίδρυμα Μποδοσάκη έχει βαθιά γνώση του κοινωφελούς μη κερδοσκοπικού τομέα στην Ελλάδα και από τη στιγμή της ίδρυσής του μέχρι σήμερα έχει διαχειριστεί περισσότερα από €400 εκατομμύρια, που έχουν δαπανηθεί δίνοντας έμφαση στη μείωση της ανισότητας των ευκαιριών, στην εκπαίδευση των νέων, στη βελτίωση ιατρικών και ερευνητικών υποδομών και στην προώθηση της προστασίας του περιβάλλοντος. Δείτε περισσότερα στο www.bodossaki.gr
4. Το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Δια Βίου Μάθησης Grundtvig:
«ΝΕΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΤΑΞΙΔΙΑ ΓΙΑ ΕΝΗΛΙΚΟΥΣ: ΕΜΠΛΟΥΤΙΣΜΟΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΞΥ ΓΕΝΕΩΝ ΕΚΜΑΘΗΣΗΣ ΜΕΣΩ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ, ΤΑΙΝΙΑΣ ΚΑΙ ΚΙΝΟΥΜΕΝΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ (ANIMATION)», υλοποιήθηκε το 2012, απο το Κέντρο Ανάπτυξης Ελληνικού Εμπορίου στη Θεσσαλονίκη και περιελάμβανε τρείς εκπαιδευτικούς κύκλους
Στο πλαίσιο αυτό, ο τρίτος εκπαιδευτικός κύκλος του έργου πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τον Σύλλογο Φίλων-Εθελοντών Εταιρίας Προστασίας Ανηλίκων Θεσσαλονίκης (Σ.Φ.Ε.Ε.Π.Α.Θ.) και την Εταιρία Προστασίας Ανηλίκων Θεσσαλονίκης. Ως καταρτιζόμενοι, πήραν μέρος εθελοντές κι εθελόντριες από τον Σ.Φ.Ε.Ε.Π.Α.Θ. οι οποίοι λειτούργησαν και ως κηδεμόνες για την συμμετοχή στο πρόγραμμα ανηλίκων από ευπαθείς κοινωνικά ομάδες. Οι ενήλικοι,15 εθελοντές του Συλλόγου και οι ανήλικοι, 12 ανήλικοι παραβάτες, που συμμετείχαν στο πρόγραμμα, υπό την εποπτεία της Υπηρεσίας Επιμελητών του Δικαστηρίου Ανηλίκων και 4 ανήλικοι από το Κέντρο Ανηλίκων ΡΟΜ « Ο Φάρος του Κόσμου», εκπαιδεύτηκαν και δημιούργησαν πέντε έργα κινουμένων σχεδίων, μικρού μήκους , διάρκειας 2 λεπτών η καθεμία, σε σενάρια των παιδιών, βασισμένων σε προσωπικές εμπειρίες της οικογενειακής και πολιτιστικής τους ιστορίας.
Εκατόν είκοσι άτομα , φίλοι και μέλη του Συλλόγου, παρακολούθησαν στον χώρο του εστιατορίου Anassa την προβολή των πέντε ταινιών, ενώ στις 16 Μαΐου 2012, στην αίθουσα τελετών του Μουσείου.
Τα Φιλμάκια:
1. New life (https://www.youtube.com/watch?v=do82mGf7ocQ )
2. Don't drink and drive (https://www.youtube.com/watch?v=_LyHZZ5hXjQ )
3. Ej zemer (https://www.youtube.com/watch?v=_vCff8CP7GY )
4. Lighthouse (https://www.youtube.com/watch?v=9U55YDb7n3M )
5. Strong enough (https://www.youtube.com/watch?v=HAuDG2CSBVc )
Μπορείτε να δείτε όλα τα φιλμάκια των εκπαιδευομένων στο euinterzoom's channel στο youtube, πατώντας εδώ: http://www.youtube.com/user/euinterzoom?feature=watch
(πηγή: www.kaele.gr)
5. DAPHNE
Κακοποίηση Ανηλίκων& Νεανική Παραβατικότητα
Σε εμπειρική έρευνα που πραγματοποίησε το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης στα πλαίσια του προγράμματος «Ορέστης» (LEONARDO DA VINCI ), διαπιστώθηκε ότι μεγάλο ποσοστό ανήλικων παραβατών είναι θύματα κακοποίησης και εκμετάλλευσης. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 41% των νεαρών κρατουμένων στα καταστήματα κράτησης νέων Κασσαβέτειας και Κορυδαλλού (1997-1998) εμφανίζονται θύματα εγκλημάτων, μεταξύ των οποίων την πρώτη θέση κατέχουν ξυλοδαρμοί και δευτερευόντως εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας, ενώ το 65% των ανήλικων παραβατών και των παιδιών σε κοινωνικό κίνδυνο αναγκάζονται να εργασθούν σε ηλικίες κάτω των 15 ετών, όταν η εργασιακή απασχόληση επηρεάζει αρνητικά την ανάπτυξή τους και γι’ αυτό απαγορεύεται με απειλή ποινικών κυρώσεων.
Παρά την ένταση του προβλήματος, είναι σημαντικό ότι δεν έχει καθιερωθεί κανενός είδους συνεργασία μεταξύ των υπηρεσιών δημόσιας τάξης και δικαιοσύνης αφενός και των υπηρεσιών κοινωνικής υποστήριξης, εκπαίδευσης, υγείας και εργασιακής ένταξης αφετέρου. Το αποτέλεσμα είναι ότι, όπως προέκυψε και από την παραπάνω έρευνα, ένα πολύ μικρό ποσοστό ανηλίκων υποστηρίζεται από κάποια κοινωνική υπηρεσία για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του και την αποφυγή της υποτροπής.
Αποδέκτες του Προγράμματος «Κακοποίηση Ανηλίκων & Νεανική Παραβατικότητα: Εκστρατεία Πληροφόρησης, Μελέτες, Μοντέλο Πολυτομεακού Δικτύου Πρόληψης και Αντιμετώπισης Βίας και Σεξουαλικής Κακοποίησης Ανηλίκων Παραβατών» αποτέλεσαν οι ανήλικοι παραβάτες ή μη που απασχολούν το Δικαστήριο, την Υπηρεσία Επιμελητών Ανηλίκων Θεσσαλονίκης, την Αστυνομία κλπ. και διαπιστώνεται ότι είναι θύματα βίας, σεξουαλικής κακοποίησης ή εκμετάλλευσης, των οποίων ο ακριβής αριθμός δεν μπορεί να προσδιοριστεί εκ των προτέρων, υπολογίζεται όμως, με βάση έρευνα του LEONARDO DA VINCI «ΟΡΕΣΤΗΣ», ότι είναι σημαντικός.
Οι στόχοι του Προγράμματος ήταν οι παρακάτω:
1. Η διακρατική συνεργασία στη μελέτη πρακτικών στήριξης ανηλίκων παραβατών θυμάτων κακοποίησης.
2. Η ανάπτυξη ενός πολυτομεακού δικτύου φορέων Δικαιοσύνης, Δημοσίας Τάξεως, Κοινωνικής Φροντίδας, Πρόνοιας και Εκπαίδευσης αλλά και φορέων στήριξης κακοποιημένων νέων.
3. Η διαμόρφωση ενός πιλοτικού μοντέλου στήριξης ανηλίκων παραβατών θυμάτων βίας και σεξουαλικής κακοποίησης ή εκμετάλλευσης
4. Η διαμόρφωση προτάσεων νομοθετικών αλλαγών σε ευρωπαϊκό επίπεδο για βελτίωση της στήριξης ανηλίκων παραβατών, θυμάτων κακοποίησης.
Συντονιστής του Προγράμματος ήταν το Institut de l'Humanitaire (Γαλλία), ενώ Συντονιστής φορέας για την Ελλάδα ήταν το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Νομική Σχολή.
Συνεργαζόμενοι εταίροι του έργου, ήταν επίσης:
1. Εταιρεία Προστασίας Ανηλίκων Θεσσαλονίκης (ΕΠΑΘ, Ελλάδα).
2. Ο Σύλλογος Φίλων Εθελοντών της ΕΠΑΘ» (Ελλάδα).
3. Νοσοκομείο «Παπανικολάου» Θεσσαλονίκης (Ελλάδα).
4. Πανεπιστήμιο της Βρέμης (Γερμανία).
5. Πανεπιστήμιο του Lapland, Rovaniemi (Φιλανδία).
6. Πανεπιστήμιο Jagiellonian της Κρακοβίας/ συνεργαζόμενος εταίρος μη επιλέξιμος για κοινοτική χρηματοδότηση (Πολωνία).