Παρεμβάσεις

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΑ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΜΕ ΤΗΝ Ε.Π.Α.Θ.
Το πρώτο εργαστήρι του Συλλόγου λειτούργησε τη σχολική χρονιά 1998-1999 στους χώρους της ΕΠΑΘ ήταν το Εκπαιδευτικό Εργαστήριο Ραπτικής, ενώ την ίδια χρονιά λειτούργησαν Εργαστήρια ζωγραφικής, κατασκευών με την αξιοποίηση- επαναχρήση υλικών, collage, makrame και πληροφορικής. Τα Εργαστήρια απευθύνονται σε παιδιά και εφήβους που υποστηρίζονται από την παρέμβαση της Ε.Π.Α.Θ., τα οποία είτε έχουν εκδηλώσει παραβατική συμπεριφορά, είτε κρίνεται ότι βρίσκονται σε κίνδυνο παραβατικότητας. Ανήλικοι παραβάτες θεωρούνται όσοι είχαν ή έχουν με οποιονδήποτε τρόπο απασχολήσει την αστυνομία ή τις δικαστικές υπηρεσίες ανηλίκων εξαιτίας πράξεων ή συμπεριφορών τους. Οι νέοι σε κίνδυνο είναι μια πολύ ευρύτερη κατηγορία που περιλαμβάνει παιδιά και νέους που βρίσκονται σε κίνδυνο να εκδηλώσουν παραβατική συμπεριφορά ή να θυματοποιηθούν στα πλαίσια ειδικών και επιβαρυντικών κοινωνικών συνθηκών (όπως π.χ. η πρόωρη εγκατάλειψη του σχολείου, η ανεπαρκής γονική μέριμνα, η ψυχοκοινωνική αποστέρηση, απουσία οικογενειακού ή/και υποστηρικτικού πλαισίου κ.α.).
Επιπλέον, τα επόμενα χρόνια έως το 2003 προστίθενται στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Συλλόγου Φίλων Εθελοντών της ΕΠΑΘ, τα Εκπαιδευτικά Εργαστήρια υφαντουργίας, κεραμικής, υφαντικής, κοσμήματος, μαγειρικής, διακοσμητικού κεριού και φωτογραφίας. Συστηματικά πλέον, από το 2011 έως σήμερα λειτουργούν σε ετήσια βάση τα εξής οργανωμένα Εργαστήρια:
• Δημιουργικό Εργαστήριο Διακοσμητικού Κεριού
• Δημιουργικό Εργαστήριο Φωτογραφίας
• Δημιουργικό- Εκπαιδευτικό Εργαστήριο Πληροφορικής
• Δημιουργικό Εργαστήριο Σύγχρονου Χορού
• Δημιουργικό Εργαστήριο Ψηφιδωτού
• Δημιουργικό Εργαστήριο Ξύλινων Κατασκευών
• Δημιουργικό Εργαστήριο Κοσμήματος
• Δημιουργικό Εργαστήριο Κινηματογράφου
• Δημιουργικό Εργαστήριο Ψηφιακού Collage
• Δημιουργικό Εργαστήριο Ρομποτικής
• Δημιουργικό Εργαστήριο Περιβαλλοντικής ΕκπαίδευσηςΣύμφωνα με έρευνες και τη διεθνή βιβλιογραφία, ένας από τους ιδιαίτερα σημαντικούς παράγοντες που θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη, στα πλαίσια οποιαδήποτε παρέμβασης στήριξης παιδιών και νέων, είναι η ανάπτυξη δεξιοτήτων, διεξόδων και κινήτρων δημιουργικής διαχείρισης του ελεύθερου χρόνου των παιδιών και εφήβων. Ειδικότερα, μέσω της συμμετοχής τους, σε οργανωμένες ομαδικές δραστηριότητες δημιουργικής ή εκπαιδευτικής αλληλεπίδρασης, τους δίνεται η ευκαιρία να δομήσουν την ταυτότητά τους, να κατακτήσουν την αυτονομία τους, να αναπτύξουν κοινωνικές και γνωστικές δεξιότητες, να αλληλεπιδράσουν και να ανακαλύψουν και να διευρύνουν οικογενειακούς, κοινωνικούς και διαπροσωπικούς ρόλους και σχέσεις. Οι οργανωμένες δραστηριότητες δημιουργικής απασχόλησης συνεισφέρουν στην σωματική και ψυχική υγεία, στην ουσιαστική κοινωνική προσαρμογή, ενώ βοηθούν τους νέους να αναπτύσσουν δεξιότητες, κίνητρα και ενδιαφέροντα προσωπικής ανάπτυξης, συμβάλλοντας στη πρόληψη, αντιμετώπιση και διαχείριση συνθηκών που ενθαρρύνουν την έκφραση αντικοινωνικών και παραβατικών συμπεριφορών.
Επιπλέον, στόχοι των εργαστηρίων είναι:
• Η δημιουργική απασχόληση, εκπαίδευση και ανάπτυξη δεξιοτήτων και κινήτρων δημιουργικής διαχείρισης του ελεύθερου χρόνου, παιδιών και εφήβων.
• Η προώθηση της δημιουργικής κοινωνικοποίησης των νέων και η ανάπτυξη νέων κοινωνικών δεξιοτήτων, ρόλων και διαπροσωπικών σχέσεων
• Η συμβολή στη βελτίωση της αυτοεκτίμησης, αυτοεπίγνωσης και στη δόμηση της ταυτότητας των νέων, μέσα από το «εμείς»
• Η προσωπική καλλιτεχνική έκφραση, μέσα από την τέχνη, τη δράση και την κατασκευή αντικειμένων και η ανακάλυψη δεξιοτήτων, κλίσεων και ταλέντων των παιδιών, η οποία θα ενθαρρύνει την κοινωνική συμμετοχή και κοινωνική και εργασιακή ένταξη των εφήβων.

 

Language options

Στοιχεία επικοινωνίας ΕΝΤΟΣ#ΕΚΤΟΣ

image

Στοιχεία Επικοινωνίας

Τηλεφώνησέ μας
0030 2310-811078
Στείλε μας email
info@entos-ektos.com
Η Έδρα μας
Αμβροσίου 5, 2ος όροφος Τ.Κ. 546 30, Θεσσαλονίκη

Στήριξε το έργο μας

Ιδέες, Παρατηρήσεις, Προτάσεις
Επικοινώνησε μαζί μας