Παρεμβάσεις

ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΆ & ΒΙΩΜΑΤΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΣΕ ΣΩΦΡΟΝΙΣΤΙΚΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΣΤΙ ΔΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΔΙΑΒΑΤΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Εργαστήρι Θεατρικής έκφρασης.
Η ιδέα ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2008 από την ομάδα Play Back του θεάτρου T!NG και λειτούργησε για ένα χρόνο στις φυλακές κράτησης ανηλίκων στα Διαβατά. Το εργαστήρι οργανώθηκε και λειτούργησε στο πλαίσιο της συνεργασίας του Συλλόγου με ψυχολόγους της Gestalt Foundation υπό την εποπτεία των κ.κ. Κάτιας Χατζηλάκου και Άλκηστης Καυκοπούλου, με την ομάδα Play Back του θεάτρου T!NG υπό την εποπτεία του κ. Πέτρου Θεοδώρου της κ. Τάνιας Βλαχομήτρου καθώς και την συνεργασία εθελοντών του Συλλόγου.
Τελικά, στις 27 Μαΐου 2008 στην αίθουσα των συνηγόρων, μέσα στον χώρο των φυλακών, οι ανήλικοι κρατούμενοι μαζί με τις εθελόντριες, τις ψυχολόγους και τους ηθοποιούς που συντόνιζαν την ομάδα, ανέβασαν θεατρική παράσταση, σύμφωνα με τις τεχνικές του θεάτρου Play Back. Το κοινό το οποίο αποτέλεσαν οι εθελόντριες του Συλλόγου, οι ψυχολόγοι που συμμετείχαν στο πρόγραμμα, οι ηθοποιοί του θεάτρου Play Back καθώς και οι επιμελήτριες ανηλίκων κ.κ. Όλγα Χατζηδήμου και Κωνσταντινιά Πέτρου, με πραγματική συγκίνηση παρακολούθησε τα παιδιά να αυτοσχεδιάζουν, αποδίδοντας και εκφράζοντας τις ιστορίες, τους προβληματισμούς και τα συναισθήματα όλων των συμμετεχόντων.
Εργαστήρι Λογοτεχνίας
Στόχος του Εργαστηρίου Λογοτεχνίας, το οποίο λειτούργησε από τον Ιανουάριο έως και τον Ιούνιο 2007 ήταν η επαφή των κρατουμένων ανηλίκων με την ποίηση και την λογοτεχνία, ανεξαρτήτως χώρας καταγωγής και μορφωτικού επιπέδου, προκειμένου να συμβάλλει στην ενθάρρυνση της έκφρασης των παιδιών μέσα από τον έντεχνο λόγο και στην αυτοεπίγνωση και εξωτερίκευση συναισθημάτων και σκέψεων των παιδιών, μέσω της ποίησης, της αφήγησης και της συζήτησης. Το Εργαστήρι Λογοτεχνίας ολοκλήρωσε την λειτουργία του, με τη συμμετοχή και αλληλεπίδραση των παιδιών και των Συντονιστών, με την έκδοση μιας συλλογής ποιημάτων. Η Ποιητική Συλλογή, με τίτλο «της φυλακής ποιήματα», εκδόθηκε από το Σύλλογο και περιλαμβάνει την ομαδική και ατομική δουλειά των ανηλίκων κατά τη διάρκεια του Εργαστηρίου
Συντονιστές του Εργαστηρίου Λογοτεχνίας ήταν η φιλόλογος κ. Θεοδώρα Λειψιστινού, και μέλος του Συλλόγου, η κ. Άννα Λιαμάδη και Άννα Κάβουρα καθώς και δύο εθελόντριες του Συλλόγου.
Εργαστήρι Εικαστικής Ψυχοθεραπείας
Τον Νοέμβριο του 2006 λειτούργησε στο χώρο των Φυλακών το τρίτο εργαστήρι του Συλλόγου για τους ανήλικους κρατούμενους,εργαστήρι εικαστικής ψυχοθεραπείας, σε συνεργασία με την ψυχολόγο εικαστικής ψυχοθεραπείας , Αrt-therapy, την κ. Διονυσία Μιχάλη, μέλος της εταιρείας «Τέχνη και Ψυχοθεραπεία. Το εργαστήριο με τίτλο “open studio” είχε στόχο την ανάπτυξη της δημιουργικότητας των παιδιών μέσω της τέχνης, ανεξάρτητα από το καλλιτεχνικό αποτέλεσμα. Επιπλέον, μέσω της αλληλεπίδρασης και της βιωματικής δομής του εργαστηρίου, δόθηκε η δυνατότητα αυτοέκφρασης των παιδιών, βελτίωσης των σχέσεων και του πλαισίου συνεργασίας εντός του καταστήματος κράτησης.
Εργαστήρι Χειροτεχνίας-Ζωγραφικής-Κατασκευών
Στο Δημιουργικό Εργαστήρι Χειροτεχνίας-Ζωγραφικής-Κατασκευών, το οποίο λειτούργησε από το Σεπτέμβριο του 2003 έως το Δεκέμβριο του 2008, οι ανήλικοι κρατούμενοι με την καθοδήγηση των εθελοντών του Συλλόγου, επεξεργάζονται, φιλοτεχνούν και αξιοποιούν διάφορα υλικά, τα οποία επιτρέπονται από τη διεύθυνση των Φυλακών.
Τις χρονιές 2003, 2004 και 2005 οι ανήλικοι κατασκεύασαν διακοσμητικά στοιχεία απο πηλό (dast) και ξύλο (καράβια κ.α.).
Την εκπαιδευτική χρονιά 2005-06 οι εθελοντές του Συλλόγου δίδαξαν στα παιδιά τα μυστικά της ζωγραφικής και έδωσαν χώρο στην προσωπική τους έκφραση και δημιουργία .
Την χρονιά 2006-07 τα παιδιά δημιούργησαν μικρού μεγέθους κατασκευές-συνθέσεις με ποικιλία υλικών, ζωγράφισαν πάνω σε ξύλα διαφορετικών σχημάτων και μεγεθών και με την βοήθεια των εθελοντών-εκπαιδευτών ολοκλήρωσαν εικόνες και κατασκευές με πλήρη αισθητική και καλλιτεχνική συνέπεια.
Τέλος, την χρονιά 2007-2008, οι ανήλικοι διδάχθηκαν την τεχνική του collage και δημιούργησαν συνολικά 80 δικά τους έργα .
Εργαστήρι Πληροφορικής
Το Εκπαιδευτικό Εργαστήρι Πληροφορικής λειτούργησε από το 2005 έως το2008, στο κατάστημα Κράτησης Ανηλίκων στα Διαβατά, με στόχο την εξοικείωση των ανήλικων κρατουμένων με τις εφαρμογές της τεχνολογίας και ειδικότερα την εκπαίδευση των παιδιών σε βασικές δεξιότητες χρήσης Η/Υ
Εργαστήρι «Ανθρώπινης Επικοινωνίας»
Το εργαστήρι στο οποίο συμμετείχαν γυναίκες φυλακισμένες στο κατάστημα των Διαβατών, ξεκίνησε το 2006, μετά από σχετική εισήγηση και αίτημα της διεύθυνσης των Φυλακών, με στόχο την υποστήριξη των 33-36 κρατουμένων γυναικών. Παρά το γεγονός ότι ο Σύλλογος ασχολείται με ανήλικους, ανταποκρίθηκε θετικά στο αίτημα.
Υπό την εποπτεία ψυχολόγων της Gestalt Foundation, στο πλαίσιο διεξαγωγής του Εργαστηρίου από το Σύλλογο και τους εθελοντές , η ομάδα των κρατουμένων γυναικών συμμετείχε στην βιωματική επεξεργασία και έκφραση συναισθημάτων, φόβων, αναγκών και προσδοκιών, με στόχο την ενδυνάμωση και στήριξη των γυναικών στη διαχείριση των θεμάτων και δυσκολιών που βίωναν και στη βελτίωση των επικοινωνιακών προτύπων και διαπροσωπικών τους σχέσεων.

 

Language options

Στοιχεία επικοινωνίας ΕΝΤΟΣ#ΕΚΤΟΣ

image

Στοιχεία Επικοινωνίας

Τηλεφώνησέ μας
0030 2310-811078
Στείλε μας email
info@entos-ektos.com
Η Έδρα μας
Αμβροσίου 5, 2ος όροφος Τ.Κ. 546 30, Θεσσαλονίκη

Στήριξε το έργο μας

Ιδέες, Παρατηρήσεις, Προτάσεις
Επικοινώνησε μαζί μας